Archive for July, 2010

Nieuwe publicatie – Bert Boeckx (jg. 1992)

Friday, July 16th, 2010

Welkom in Geel Al sinds de dertiende eeuw worden in Geel psychiatrische patiënten opgevangen in pleeggezinnen. Ze nemen deel aan het dagelijkse leven binnen het gezin en in de stad en krijgen zo een volwaardige plaats in de samenleving. Het is een aanpak die wereldwijd interesse opwekt en steeds meer een tendens wordt binnen de psychiatrie.
Welkom in Geel. Een geschiedenis van de Geelse gezinsverpleging” door Bert Boeckx en Geert Vandecruys vertelt de geschiedenis van die psychiatrische gezinsverpleging in het stadje uit de Antwerpse Kempen. De focus ligt daarbij op de eerste helft van de twintigste eeuw, toen enkele duizenden patiënten een onderkomen vonden in een gemeente van amper 15.000 inwoners.
Het boek biedt een uniek portret van de Geelse psychiatrische instelling en van het leven in een ‘kostgezin’. De auteurs brengen het verhaal van patiënten en pleeggezinnen, van dokters en verplegers. De internationale bekendheid van Geel komt aan bod, net als de verhalen van de honderden Nederlanders en van een aantal andere merkwaardige buitenlanders. Er wordt ingezoomd op het dagelijkse leven, maar ook op de therapieën en methodes waarmee dokters en verplegers in het verleden werkten. Het levert een diepmenselijk verhaal op waarin een realistisch beeld geschetst wordt van de ‘mensen van de gezinsverpleging’.
Welkom in Geel is een boek voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van alle mensen die de gezinsverpleging ‘gemaakt’ hebben.

Ik vond het verschrikkelijk goed dat de jeugd met de patiënten samenleefde. Ik kan mij geen betere herinneringen dromen.‘ (Jan Hoet, die als kind 15 jaar in Geel woonde)

Uitgeverij EPO (i.s.m. OPZ Geel, vzw KOGEKA, Stad Geel, Geels Geschiedkundig Genootschap, OMV Gasthuismuseum en FARO en met de steun van de Vlaamse overheid), 2010, paperback (17×21 cm), 312 p., meer dan 250 illustraties waarvan de helft in kleur. € 20,00
ISBN 9789064456091.

Share

Nieuwe publicatie – Martine Vermandere (jg. 1987)

Monday, July 12th, 2010

We zijn goed aangekomen!Wie ooit naar een vakantiekolonie ging, herinnert het zich nog wel: de rumoerige eetzalen, de heimwee bij het slapengaan, het zand in de boterhammen, de gemeenschappelijke douches, de kaartjes naar huis met daarop ‘We zijn goed aangekomen’. De titel heeft een dubbele betekenis en verwijst ook naar de aangekomen kilo’s van de kinderen.
In dit boek We zijn goed aangekomen! Vakantiekolonies aan de Belgische kust [1887-1980 schetst Martine Vermandere de rijke geschiedenis van het fenomeen vakantiekolonies, van de opvang van arbeiderskinderen door liefdadigheidsinstellingen op het einde van de 19e eeuw tot de professionalisering van de kolonies door de ziekenfondsen na de Tweede Wereldoorlog.
Aan de hand van uniek fotomateriaal en getuigenissen van mooie en minder mooie herinneringen, voert dit boek je mee door de geschiedenis van de vakantiekolonies in al haar aspecten.
Deze rijk geïllustreerde publicatie is het 25e nummer in de reeks Bijdragen van het Museum van de Vlaamse Sociale Strijd van de provincie Oost-Vlaanderen.
Uitgevers: Amsab-ISG, Gent en ASP Editions, Brussel, 2010, 192 p., ill., 22,7 x 28,0 cm, soft cover, ISBN: 978 90 5487 694 6 Prijs: € 25.
Bestellen: orders@amsab.be (leden van Amsab-ISG betalen € 22); info@aspeditions.be

Share