Archive for December, 2011

Giselle Nath (jg. 2011) wint Vlaamse Scriptieprijs 2011

Tuesday, December 20th, 2011

Giselle Nath (OSGG jg. 2011) won de tiende Vlaamse Scriptieprijs met de scriptie Voedselschaarste en voedselbedeling, tactieken en strategieën. Twee episodes uit bezet België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze vergeleek daarbij de aanpak van de hongersituatie in WO I in Aartrijke en Gent met die in Somalië nu. Om het effect van de schaarste op de gewone mens te beschrijven, gebruikte ze niet alleen de “officiële” bronnen van politie en bestuur, maar haalde ze ook interessante informatie uit volksliedjes, spotprenten, dagboeken en kranten.
(zie: www.scriptiebank.be)
260 studenten van 24 universiteiten en hogescholen dongen mee, maar Giselle Nath ging aan de haal met de hoofdprijs, €2500, die haar op 19 december 2011 in het Museum M van Leuven werd overhandigd.

Share

Nieuw boek “Zonder woorden?”

Thursday, December 01st, 2011

Politieke spotprenten zijn een aparte vorm van journalistiek. Zoals columns geven ze commentaar bij de actualiteit. Maar door hun beeldtaal en vaak ook hun eenvoud zijn ze directer.
Paul Van Damme en Stijn Van de Perre (UGent, VG Geschiedenis) illustreerden in hun boek Zonder woorden? vijftig grote thema’s uit de Belgische geschiedenis aan de hand van een weloverwogen selectie van meer dan 400 spotprenten die telkens in hun historische context werden geplaatst. Samen met vlotte syntheseteksten en tijdbalken vertellen de vele cartoons het verhaal van België, van de onafhankelijkheid tot de globalisering, van het unitaire naar het federale België, van partijvorming tot politieke schandalen. Het resultaat is een originele en eigenzinnige kijk op de geschiedenis van België. Een fantastische bron voor historici en leerkrachten.
Uitgeverij Pelckmans, 228 p., 28 x 30 cm, € 49,00.
ISBN 978 90 289 5988 0 (NL)

Share