Het OSGG reikt elk jaar twee prijzen uit, met name de André Schaepdrijverprijs voor de beste masterscriptie aan de Vakgroep Geschiedenis en de Professor Jan Dhondtprijs voor beste praktijk in de lerarenopleiding.


André Schaepdrijverprijs

André Schaepdrijver (1920-1945) was een Gentse geschiedenisstudent die tijdens Wereldoorlog II als marconist in dienst trad van de Britse geheime dienst. Hij werd op 1 februari 1945 terechtgesteld in het beruchte Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen. Sinds 1948 wordt ter zijner nagedachtenis de beste masterscriptie aan de Vakgroep Geschiedenis van de UGent bekroond met de André Schaepdrijverprijs.

André Schaepdrijver (1920-1945) (Bron: Bel-memorial.org)

 

Professor Jan Dhondtprijs

In 1972, toen het OSGG zijn 25ste verjaardag vierde, overleed Professor Jan Dhondt (1915-1972), de legendarische oprichter ervan. Mede om hem te herdenken reikt het OSGG sindsdien de Professor Jan Dhondtprijs uit voor de beste praktijk in de lerarenopleiding geschiedenis van de UGent in de toenmalige aggregatieopleiding, later de Academische Initiële Lerarenopleiding (AILO) en nu de Specifieke Lerarenopleiding (SLO).

Professor Jan Dhondt (1915-1972) (Uit: Liber Memorialis/ UGent Memorialis)