Leopold Flam (1912-1995) staat bekend als de Vlaamse Sartre. Binnenkort verschijnt een opmerkelijk boek over hem geschreven aan de hand van zijn dagboeken en brieven door Kristien Hemmerechts en Guido Van Wambeke.

Flam groeide op in grote armoede als zoon van ongeletterde Joodse migranten uit Lublin. Op zijn vijftiende moest hij van school om een stiel te leren, maar uiteindelijk slaagde hij erin aan de UGent wijsbegeerte en geschiedenis te studeren. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde hij een carrière uit als inspecteur geschiedenis en professor filosofie aan de VUB. Op zijn dertiende begon hij een dagboek bij te houden. Veel van die schriftjes zijn bewaard en vormen een uniek tijds- en egodocument, ook al omdat Leopold Flam verslag uitbrengt van zijn gevangenschap in de kazerne Dossin, en later in Buchenwald en het werkkamp Hadmersleben. In Ik zal alles verdragen, ook mezelf hebben Kristien Hemmerechts en Guido Van Wambeke fragmenten gebundeld uit de dagboeken en briefwisseling van Flam in de periode 1925-1957. Ze bieden een fascinerend portret van een complexe persoonlijkheid.

Op 16 maart 2023, de 111de verjaardag van de geboorte van Flam, nodigen de alumniverenigingen en vakgroepen Geschiedenis en Wijsbegeerte & moraalwetenschappen alle alumni en geïnteresseerden uit voor de voorstelling van dit boek.

Wat? Boekvoorstelling Ik zal alles verdragen, ook mezelf door Kristien Hemmerechts en Guido Van Wambeke

Wanneer? Donderdag 16 maart 2023 om 19.30u. (deuren openen om 19.00u)

Waar? Auditorium 1 Jan Broeckx, Blandijnberg 2, 9000 Gent

Inschrijven? Deelname is volledig gratis en lidmaatschap is niet vereist. Inschrijven is mogelijk door een mailtje te sturen naar Osgg@UGent.be.