Op zaterdag 25 mei 2024 organiseren we een geleid bezoek aan het vernieuwde museum Hof van Busleyden en de unieke tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld in Mechelen.

Waar? Museum Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, Mechelen.

Wanneer? Zaterdag 25 mei om 14.30u. stipt. De rondleiding aan de vaste museumcollectie en de tentoonstelling met een gids duren respectievelijk anderhalf en één uur. Voor wie samen met de trein uit Gent wil vertrekken: afspraak om 12.00u. aan de hoofdingang van het station Gent-Sint-Pieters.

Prijs: De rondleiding en het bezoek aan het museum zijn gratis voor OSGG’ers en hun partner. We vragen dat wie over een museumpas beschikt om deze mee te brengen.

Hoe inschrijven? Het aantal plaatsen is beperkt tot 30 OSGG-leden (al dan niet met eventuele partner die geen lid van het OSGG moet zijn). Snel inschrijven vóór 24 mei is de boodschap (via osgg@ugent.be).

Over de tentoonstelling

In de tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld herbeleef je de bijeenkomst van de ridders in 1491, een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. Je maakt er kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde aan de hand van een unieke reeks 15de-eeuwse wapenborden, speciaal gemaakt voor de bijeenkomst in Mechelen. Het is de eerste keer dat de 29 wapenborden na restauratie van zo dichtbij te zien zijn. Laag na laag ontdekken we de verhalen achter de roemruchte ridderorde, die vandaag nog steeds bestaat. Deze expo ontrafelt de politieke intriges en samenzweringen in een van de vroegste Europese politieke allianties – en daarom door sommigen ook de voorloper van de Europese Unie genoemd.

Over het museum Hof van Busleyden

Museum Hof van Busleyden is gehuisvest in het stadspaleis Hof van Busleyden, waar sinds 1936 het Stedelijk Museum Mechelen was gevestigd. Na ingrijpende restauratie heropende het museum in de lente van 2024 met een vernieuwde vaste opstelling, heraangelegde tuinen en nieuwe tijdelijke tentoonstellingen. Het museum belicht Mechelen, zijn inwoners en hun activiteiten tijdens de Bourgondische tijd. In de vaste opstelling staat de wereld van Hiëronymus van Busleyden (ca. 1470-1517), landvoogdes Margareta van Oostenrijk en de rijke kunst uit de vijftiende en zestiende eeuw centraal. De topstukken van het museum omvatten onder meer een unieke collectie besloten hofjes en het Mechels koorboek uit de collectie van Margareta van Oostenrijk.