Precies 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de concentratiekampen vertellen twaalf getuigen in Kinderen van de Holocaust over het leed dat henzelf en hun familie is aangedaan tijdens de Holocaust. Kinderen van de Holocaust vervolgt op Canvas de reeksen Kinderen van de Collaboratie, Kinderen van de Kolonie en Kinderen van het Verzet.

Er werd in deze reeks ‘Kinderen van’ bewust voor gekozen om oudere getuigen te interviewen, die de gruwel van de Holocaust van nabij hebben meegemaakt. De getuigenissen beklijven en de reeks is opnieuw wetenschappelijk sterk onderbouwd. Herkenbaar uit de vorige reeksen zijn de prachtige animaties van Joost Jansen. De educatieve waarde van Kinderen van de Holocaust staat buiten kijf.

De reeks is sinds 28 april elke dinsdag om 21u20 te zien op Canvas. Ze is ook integraal online te bekijken op VRT.NU en dit gedurende één jaar, tot 28 april 2021. Ook de overige reeksen zijn overigens online verlengd tot 2021.

Lees meer over Kinderen van de Holocaust

Animaties van Joost Jansen

“Collaboratie, Verzet, Holocaust en Kolonisatie. De vier reeksen ‘Kinderen van’ duiken steeds een ongekende diepte in en tonen ons de gelaagde complexiteit van elke episode, elk verhaal en elke mens. Dankzij een doorgedreven research, samenwerking met talloze experten en een schitterend team heeft Canvas niet alleen opnieuw geschiedenis geschreven, maar ook actief bijgedragen aan het beladen maatschappelijke verwerkingsproces. Onze moeilijke omgang met dit recente verleden is er een van zwijgen en elk terugtrekken op zijn eigen gelijk. Zwart tegenover wit. ‘Kinderen van’ toonde de vele tinten grijs, liet geen blinde vlekken of taboes onbesproken en drukte op het erkennen van historische verantwoordelijkheden. De geschiedenis werd nog nooit zo actueel beleefd. Dit zou verplichte leerstof moeten zijn voor elke student of zelfs de Vlaamse canon.’

Christophe Busch, voormalig directeur Kazerne Dossin