Wat hebben het Agustaschandaal, de Bende van Nijvel en de moord op André Cools met elkaar te maken? Het waren alle drie dossiers die boven gespit werden door onderzoeksjournalist Walter De Bock (1946 – 2007). De Bock ontmoette kort voor zijn overlijden historica Klaartje Schrijvers, die aan de UGent werkte aan een doctoraat over een extreem-rechts elitair netwerk in Europa (zie hier). Voor haar doctoraat kon ze gebruikmaken van zijn indrukwekkende privé-archief – inclusief steekkaarten van belangrijke personen – dat in 2006 werd overgedragen aan de KU Leuven.

Klaartje Schrijvers heeft het resultaat van de gesprekken met de toen dementerende Walter De Bock tien jaar later verwerkt in het boek Het archief van Walter (Uitgeverij EPO). Ze maakt erin niet alleen een schets van zijn bijzondere leven én van de naoorlogse tijdsgeest, maar reflecteert ook over de zoektocht naar waarheid die historici en onderzoeksjournalisten verbindt.

Het boek telt 244 pagina’s en is te verkrijgen bij zowel uitgeverij EPO zelf als boekhandels zoals Standaard Boekhandel, De Groene Waterman en Walry (kostprijs €20).