Franse en internationale historici protesteren tegen wat zij omschrijven als een ongeziene restrictie op contemporain archiefmateriaal door de Franse staat (“restriction sans précédent de l’accès aux archives contemporaines”). Ze richten een petitie tot de Franse president Macron om het archiefmateriaal zo snel mogelijk weer toegankelijk te maken.

Het gaat om waardevol geheim archiefbescheiden over onder andere de landing in Normandië en de oorlog in Algerije. Het archiefmateriaal is geclassificeerd, maar in de praktijk kregen onderzoekers de laatste decennia toegang tot de archieven omdat ze meer dan 50 jaar oud zijn (op basis van de Code du Patrimoine).

Dat ze nu voor een hele tijd niet meer raadpleegbaar zullen zijn komt door een niet goed overdachte toepassing van een circulaire uit 2011, die bepaalt dat de geclassificeerde documenten één voor één gedeclassificeerd moeten worden. Dat titanenwerk zal een hele tijd in beslag nemen, waardoor er de komende maanden geen historisch onderzoek zal kunnen gedaan worden naar een aantal belangrijke thema’s uit de geschiedenis van Frankrijk na 1940. Historici vragen aan President Macron om het archiefmateriaal opnieuw zo snel mogelijk toegankelijk te maken voor onderzoekers.

Lees en onderteken de petitie

Lees het opiniestuk in Le Monde van 13 februari

“Acteurs et actrices de la recherche en histoire, nous dénonçons la mise en œuvre de cette mesure sans qu’aient été expliquées et débattues publiquement ses motivations et ses modalités et, au-delà, sans qu’aient été mises en place les conditions techniques permettant de garantir dès à présent la continuité et la pérennité de l’accès aux archives publiques.”

Collectif d’Historiennes et Historiens aan President Macron