Frederik Dhondt (jg. 2008) publiceerde zopas zijn masterproef “Op Zoek naar Glorie in Vlaanderen. De Zonnekoning en de Spaanse Successie, 1707-1708 in de reeks Standen en Landen nr. 108 (Kortrijk, UGA, 520 p.).

Lodewijk XIV (1638-1715) is in de collectieve verbeelding het prototype van de absolute Ancien Régimevorst: een oorlogszuchtige, ijdele intrigant die de bevolking uitperste om in weelde te kunnen leven in het somptueuze Versailles. Dhondts boek toont een veel genuanceerder beeld: Lodewijk had nagenoeg nooit absolute macht. Hij was koning tussen en niet boven andere vorsten, hij regeerde achter de schrijftafel en niet op het slagveld, maar hij slaagde wel waar zijn voorgangers faalden. Bij zijn dood was Frankrijk beter dan ooit beschermd tegen aanvallen uit het Noorden en regeerde zijn kleinzoon in Madrid.

Dhondt bestudeerde twee cruciale jaren uit Lodewijks laatste grote oorlog. Archiefmateriaal, mémoires, afbeeldingen en een ongemeen rijke historiografie brengen kleur, reliëf en nuance, om uiteindelijk de karikatuur te begraven. In Vaubans loopgraven van Kust-Vlaanderen, op de chaotische hellingen rond Oudenaarde, in winterse Haagse achterkamertjes en in de wandelgangen van Versailles, Marly of Fontainebleau draaide Lodewijks efficiënt raderwerk, dat zijn tegenstanders hem enkel konden benijden.

Dit werk werd bekroond met de André Schaepdrijverprijs 2008 voor beste masterproef geschiedenis aan de UGent en de Scriptieprijs 2008 van de Belgisch-Nederlandse Werkgroep de Achttiende Eeuw.

Meer informatie: http://www.uga.be/uitgeverij/detail_nl.phtml?id=249.