In samenwerking met de staf Vakdidactiek Geschiedenis van de overkoepelende Educatieve Master Cultuurwetenschappen organiseert het OSGG de volgende nascholing:

  • Iets nieuws onder de zon ? Mens en klimaat doorheen de geschiedenis door Tim Soens (hoogleraar middeleeuwse en milieugeschiedenis Universiteit Antwerpen)

De temperatuur- en neerslagrecords sneuvelen aan de lopende band. Maar hoe ongezien is dit alles? Het klimaat was altijd in beweging, en extreme stormen, neerslag of droogteperiodes kwamen vroeger ook voor. In deze cursus bekijken we de rol van het klimaat in de geschiedenis, van kennis rond weer en klimaat, over Kleine IJstijden en Warme Middeleeuwen tot klimaatrampen.

Dit college biedt een introductie tot de klimaatgeschiedenis in al haar facetten. Onderzoek in de klimaatgeschiedenis ontwikkelt zich razendsnel, vaak in heel interdisciplinaire setting. Maar de resultaten van dit onderzoek dringen maar langzaam door tot een breder publiek en de eindtermen van het onderwijs. Hoog tijd voor een update dus.

Klimaatgeschiedenis vertrekt vanuit de hedendaagse klimaatcrisis, en onze dagelijkse observatie van weer en weersextremen. De cursus bestaat uit vijf onderdelen.

  • Allereerst denken we na over de natuurlijke klimaatverandering in de laatste tienduizend jaar (Warme Middeleeuwen versus Kleine IJstijden).
  • Vervolgens komt de impact van zowel die klimaatverandering, als klimaatextremen op economie, politiek en cultuur aan bod. Van de Zeevolkeren in het Oude Egypte, over de val van het Romeinse Rijk, de verspreiding van de Pest, of het succes van de VOC – zowat alle historische gebeurtenissen en processen zijn in verband gebracht met klimaat.
  • Ten derde gaan we na hoe de kennis en interpretatie van weer en klimaat veranderden doorheen de geschiedenis – van de Nilometer over Von Humboldt die thermometers uitdeelde op zijn reizen doorheen Zuid-Amerika en Siberië, tot de eerste instrumentele metingen.
  • Het vierde luik bestaat uit de kennis van de actuele klimaatverandering, van de eerste beschrijvingen van het verband tussen fossiele brandstof, C0² in de atmosfeer en opwarming rond 1900, over de eerste klimaatconferenties, tot het gemiste ‘momentum’ in de jaren 1980.
  • Het vijfde en laatste luik behandelt de kwestbaarheid voor klimaatextremen: niet de aarde is immers kwetsbaar, maar sommige mensen en sommige regio’s. Hier komen belangrijke actuele concepten als ‘klimaatrechtvaardigheid’ aan bod.

Waar: Liberas, Kramersplein 23 Gent

Wanneer: woensdag 8 mei van 14.30 tot 17.00 u.

Inschrijven via osgg@ugent.be. Deelname is gratis voor OSGG-leden. Niet-leden betalen 10 euro. Wie een aanwezigheidsattest nodig heeft, kan dit bij inschrijving vermelden.